Human Papilloma Virus, halk arasında bilinen adıyla HPV, bir DNA virüsüdür. Oldukça bulaşıcı olan bu virüsler genellikle cinsel temasla bulaşır, ancak sadece cinsel ilişkiyle değil, cinsel temasın diğer formları ve kontamine yüzeyler (havlu vs.) aracılığıyla da bulaşabilirler. Genellikle belirti göstermeyen bu virüs, zaman zaman genital bölgede siğiller veya cinsel organlarda doku bozuklukları şeklinde kendini gösterebilir.

200’den fazla alt tipi olan HPV’nin aşısı vardır ve bu şekilde bir korunma sağlanabilir. Düşük tipler genellikle birkaç ay içinde siğillere neden olurken yüksek riskli tipler yıllar içerisinde serviks kanseri gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. HPV virüsünün tespitinde molekülervve moleküler olmayan teknikler kullanılır. Serviks kanserinden korunmak için aşılama işlemi genellikle 20 yaşından önce yapılmalıdır.HPV virüsü serviks, anüs, ağız ve boğaz kanserlerine neden olabilir. En yaygın cinsel korunma yöntemlerinden biri olan prezervatiflerin, bu virüse karşı tam koruma sağlaması pek mümkün değildir. Rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğunun sebebi olan bu virüse karşı bir korunma yöntemi geliştirilmiştir: HPV aşısı.

Bazı araştırmalarda, 15-26 yaş arasında yapılan aşıların etkili olduğu ortaya konulmuştur. Aşılanma yaşı ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Örneğin, Avrupa’da cinsel ilişki yaşının ortalama 17 yaş civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Birçok Avrupa ülkesi, 9-17 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklarına aşı programını uygulamaktadır. Birleşik Krallık’ta kadınların 25 yaşına kadar aşıya ulaşımı ücretsizdir. Danimarka’ da 18 yaşın altında cinsiyet fark etmeksizin ve risk grubundaki bireylere ücretsiz aşı uygulanmaktadır. Birçok ülke bu konuda daha bilinçli hareket ederken, ne yazık ki ülkemizde böyle bir durum söz konusu değildir.

Hiçbir yaş grubu ve risk altındaki bireye ücretsiz aşılanma imkânı sunulmamaktadır. 3 doz aşı fiyatı yaklaşık olarak 10.000 liradır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ücretsiz aşı sözlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, bu konuda ne yazık ki hiçbir girişim olmadı. Çoğu insan böyle bir aşıdan bile habersiz. Cinsellik konusunda aşamadığımız tabular var ülkece. Hepimizin özgürce ve sağlıklı bir şekilde cinselliğini yaşaması dileğiyle…

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.