Tarihe tanıklık etmek isteyenler ve Ankara’nın aslında anlatıldığı kadar gri ve sıkıcı olmadığını inanmak isteyenler için keyifli bir yazı olmasını ümit ediyorum. Eğer benim gibi biraz Türkiye’nin yakın tarihine meraklıysanız, tarihi sadece okuyarak değil de bir nebze de olsun görme taraftarıysanız size çok fazla bilinmeyen bir yerden bahsedeceğim. Ankara’nın içinde İsmet İnönü’nün özel yaşamına bir pencere açan Pembe Köşk. Bu etkileyici yapı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı ve uzun yıllar süren Başbakanlık görevi döneminde İsmet İnönü’nün ailesinin evi olarak kullanıldı. Şimdi sizleri, Ankara’nın kalbinde yer alan bu tarihi yapının hikayesine davet ediyoruz.
KÖŞK’ÜN HİKAYESİ
Pembe Köşk, adını pastel pembe renkli cepheden alır ve bahçesiyle birlikte etkileyici bir manzara sunar. Ziyaretçiler, İnönü ailesinin günlük yaşamlarına dair ilginç ayrıntıları görmek için izin verilen odalarda dolaşabilirler. En önemlisi Köşke gelen ziyaretçileri İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker hanımefendi eşlik ediyor. Ziyaretçiler ile hususi olarak ilgilenerek hem köşkü hem de babası ile olan hatıratlarını anlatıyor.
20. yüzyılın başlarına dayanan bu zarif yapı, 1930’lardan itibaren İnönü ailesinin özel yaşantısına tanıklık etti. Köşkün iç mekanları, dönemin zarafetini ve zevkini yansıtan değerli antika mobilyalarla doludur. Pembe Köşk ayrıca tarihi bir öneme sahiptir. 1937 yılında, Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu burada gerçekleştirilmiştir. Bu kurum, Türk dilinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla önemli bir rol oynamıştır. Bu nedenle Pembe Köşk, Türk dilinin ve kültürünün korunmasına adanmış bir anıt olarak da kabul edilir.
TARİHİ HEM GÖRÜYOR HEM DE DUYUYORUZ
Ancak Pembe Köşk’ün sıradan bir tarih müzesi olmadığını belirtmek gereklidir. Bahsettiğim gibi köşkte sadece tarihi görmüyor ilk ağızdan dinleme şansına sahip oluyorsunuz. Özden Toker, İnönü ailesinin uzun süreli halefi olarak, köşkte yaşamını sürdürüyor ve ziyaretçilere özel turlar düzenliyor. Kendisi, köşkün geçmişi ve İnönü ailesinin yaşamı hakkında değerli bilgileri ziyaretçilere sunuyor. Bu eşsiz deneyim, Pembe Köşk’ü ziyaret edenler için unutulmaz bir anı haline geliyor. Tanışma fırsatına sahip olduğum Özden hanım ilerlemiş yaşına rağmen bütün konuklar ile çok özenli bir şekilde ilgileniyor hepsi ile tek tek fotoğraf çekiniyor. Hanımefendi fotoğraf çekinmeden önce ise mutlaka üstünü başını özenle düzelterek, ziyaretçileri de tatlı bir dille uyarıyor. Bunu Atatürk’ün öğütlediğini de kenara dipnot olarak ekliyor.
Köşkün içinde sergilenenler, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini aydınlatan önemli eserlerle doludur. İnönü ailesinin kişisel eşyaları, dönemin siyasi belgeleri ve fotoğrafları, Türkiye’nin modernleşme ve değişim sürecini gösteren önemli parçalardır. Ayrıca Köşk’te, İsmet İnönü’nün devlet adamı olarak giydiği kıyafetler ve ödülleri gibi heyecan verici öğeleri de bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak İnönü Vakfı yılın belli dönemlerinde hiç görülmemiş belgeleri arşivden çıkartarak ziyaretçilerle paylaşıyor.
Köşk içindeki büyük salonda Mustafa Kemal Atatürk’ün hediye ettiği yemek takımı salonda sergileniyor. Bununla birlikte İsmet Paşa’ya diğer devlet büyüklerinden hediye edilen eşyalar da sergileniyor.
Ankara’da yapılacaklar listesine İsmet İnönü’nün Pembe Köşk’ünü eklemeyi unutmayın. Bu tarihi yapı, Türk tarihine ve kültürüne duyulan saygının bir ifadesi olarak ayakta durmaya devam ediyor ve sizi geçmişe unutulmaz bir yolculuğa davet ediyor. Özden Toker’in rehberliği eşliğinde, bu köşkte geçmişin izlerini sürmek ve Türkiye’nin önemli bir liderinin özel yaşamına göz atmak isteyenler için mükemmel bir seçenek.
Son olarak, Köşk yılın her vakti ziyaretçilerine açık değil. Belli zaman aralıkları içinde ziyaretçileri kabul ediyor. Ve ne yazık ki Özden hanım her zaman ziyaretçilerine eşlik edemiyor. Bunun İçin İnönü Vakfını takip etmek gerekli. Özden Hanım ile yaptığımız kısa süreli sohbet, beni çok etkiledi; eminim sizler de etkileneceksiniz. Katkılarından dolayı, Özden Toker ve İnönü Vakfına Teşekkür ederim.
PEMBE KÖŞK’ÜN AÇIK OLDUĞU ZAMANLAR VE ERİŞİM ADRESLERİ:
Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1 ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete açılmaktadır. Açılış tarihleri ve süreleri İnönü Vakfı tarafından bildirilmektedir.
ADRES : Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya-ANKARA
Telefon: 0 312 428 18 41
Yorumunuzu Yayınlayın