Güncel babalık nosyonu babalık rolünde olduğu gibi ev işi iş bölümlemesinde de ve babalık rolündeki köklü değişiklik pratikliklerinde sağlam değişiklikler içermektedir. Aile bireylerinin hepsinin öncesinde belirlenmiş ve cinsiyetçi, seksist rollere sahip bir forma sokulduğu bilinmektedir.
Ataerkil Düşünce
Ailenin geçimi, ekonomik sıkıntıları, yönetimi ve koruyucu görevi baba rolüne atfedilirken ailenin duygusal yönden doyuma ulaşması ve aile içi ev huzurunun sağlanması, dışarıya yansıtılmayan aile içi problemlerini çözmekle yükümlü olup ailedeki bireylerin beslenme, temizlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakla görevli olan kişinin anne olduğu ataerkil düzenin bize anlattıklarıdır.
Babalık Kavramı
Günümüz babalık kavramında güncellenmiş babalık tasvirleri içermektedir. Artık yeni babalık figüründe iş birliğinde olunan eşit görev paylaşımı ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin seksist olmayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan bir partnerlik, ebeveynlik anlayışı bulunmaktadır. 90’lardan sonra gelişmiş olan teknoloji sayesinde ebeveynlik için yeni olanak ve imkanlar yaratılmıştır. Bloglar bu dönem içinde adet, töre, gelenek ve ana akıma karşı çıkan alternatif bir kamusal alan olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla yeni babalık rolü için blogların kendi içlerinde bu konuya yönelik alan açtıklarını ve babalık rolünü kategorize ettiklerini söyleyebiliriz. Elbette ki Türkiye üzerindeki babalık olgusu ile batı anlayışına uygun babalık olgusu asla olmadığı gibi bu dönemde de aynı kulvar içerisinde değildir.
Evlilik İçinde Cinsiyet Rolleri Durumu
Bu günümüzde de böyle devam etmektedir. Batı ve Türkiye(!) Türkiye’nin batının asla medeniyetine erişememesi ve ulaşamadığı ciğere mundar demesiyle paraleldir. O yüzden bloglar sadece batı kadar ilerleme ve medenileşme konusunda bir adım ilerleme kaydetmiştir. Yazıda geçen hegemonik erkeklik en genel tanımıyla iktidarı elinde tutan erkeklerin diğer ötekileştirilen erkeklere ve kadınlara kendilerini farklı biçimde kabul ettirmeye çalıştığı düzenin adıdır diyebiliriz. Batı toplumlarında kimlik edinme sürecinde heteroseksüellik, aileyi geçindirme, aileye karşı daha embriyo iken sorumluluk yüklenme ve bakmakla mükellef olmakla görevlendirilir. Ek olarak diğer tüm feminen olan şeyleri de beraberinde reddetme bütününden söz eder. Hegemonik erkeklik başlı başına ayrımlaştırıcı bir kavramdır.
Türkiye’de Hegemonik Erkeklik
Hegemonik erkek denilen kişi ya da olay genelde heteroseksüel evliliklerde kendine yer edinir. Bu evlilikler içerisinde hegemonik erkek, baba rolünde karşımıza çıkmaktadır. Baba rolündeki erkek az önce de bahsettiğimiz maddi gücü ve diğer aile üyeleri hakkında yetisi olması gibi oldukça problematik ve sıkıntılı bir süreçten bahseder. 90’lı yıllarda kadınların kamusal hayata katılması, ev içi iş bölümünün eşitlenmesi ve sosyo-ekonomik gibi nedenler geleneksel babalık rolünün farklı bir boyuta evrilmesine sebebiyet vermiştir. Bu durum erkeğin zamanla tam zamanlı, kadının ise sadece yarı zamanlı çalıştığı bir süreç haline gelmiştir.
Aile içindeki hegemonik erkeğin ev dışı olaylarla ilgilenmesi ve ev içindeki kadının da artık sadece evin iç tarafıyla ilgilenmesinin önünü kesmiştir diyebiliriz. Ayrıca yapılan blog çalışmaları aynı durumda olan baba figürlerinin de birbirleri arasında iletişim kurmasına ve yardımlaşmasına neden olmuştur. Örneğin özel durumu olan bir çocuğa sahip ebeveynler arasından annenin tam zamanlı bir işi varsa, o işte iken çocuk bakımıyla baba ilgilenmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla evde kalan baba da sorunlara çözüm bulmak için blog üzerinden diğer babalarla kontak kuruyor. Sonuç olarak blogdaki babaların Türkiye’de olduğunca yaygın olan ataerkil düzendeki babalık anlayışından olağanca ayrıldığı yargısına varıyoruz.
Yorumunuzu Yayınlayın