Kenzo World, psikanalitik bir yaklaşım sunarak ürünün tanıtımından çok duygu ve deneyim üzerinden ürünü sunmayı amaçlayan bir parfüm reklamıdır.

UYANIŞ

Reklam, bir kadının ödül töreni yemeğinde bulunmasıyla başlıyor. Bir süre sonra salondan çıkıyor ve ortamdaki insanlardan uzaklaşıyor. Uzaklaşmaya başladıkça bir uyanış yaşıyor. Uyanışının ardından özgürce dans etmeye ve koşmaya başlıyor. Hareketleri hızlanmaya ve artmaya başlarken etrafındaki dünyayı keşfetmesiyle birlikte farklı öğelerle karşılaşıyoruz. Müzikle senkronize bir şekilde ilerleyen hareketleri, binanın farklı salon ve odalarına girmesiyle arayış içinde olduğunu bizlere hissettiriyor. Reklamın sonunda karşımıza çıkan büyük göz imgesi, bu arayışın ve özgürlüğünün simgesel anlamı olarak karşımıza çıkmaktadır.

ÇAĞDAŞ TON

Reklamın enerjik, cesur ve özgün tonu, kendini diğer parfüm reklamlarından ayırmaktadır. Romantizm, gizem, zarafet gibi unsurlarla kadını belirli kalıplara sokan geleneksel parfüm reklamlarının aksine, kadın karakterimiz aykırı, özgür ve modern gözükmektedir. Reklamın dinamik yapısı, çağdaş bir anlatım sunarak izleyicide merak uyandırmaktadır.

CEVHER

Reklamda kadın karakter olarak, son zamanların en göze çarpan genç oyuncularından olan Margaret Qualley’in yer alması, ürünün hitap ettiği kitleyi de belirleyici roldedir. Qualley’in normları kıran yapısı, özgürlük arayışında olan ve toplumun belirli normlarından çıkmak isteyen gençleri temsil eden yegâne kişiler arasındadır.  Reklamın enerjik tonu, özgürlük teması, kadın karakterin güçlü yansıtılması ve Qualley’in hitap ettiği kitle düşünülünce, reklamın ulaşmayı amaçladığı hedef kitle genç, dinamik ve özgür ruhlu bireylerdir.

Özgürlük ve kimlik bulma arayışını temel edinen Kenzo World, izleyicisine cesur bir çağrı yapmaktadır. Kadın karakterin duygusal patlama yaşadıktan sonra kendi potansiyelinin ve gücünün farkına varmasıyla kimliğini arama yolculuğunu anlatmaktadır. Yolculuk, parfümün kullanıcıya vaat ettiği dönüşümü betimlemektedir. Bu süreç, parfümün kokudan daha fazlası olduğunu kişinin imzası ve ruh halinin  bir yansıması olduğunu, hatta kimlik inşasında önemli bir yere sahip olduğunu ima eder. Kenzo World, kullanıcıların özgünlüğünü kendini ifade etmesi ve toplumsal normlardan sıyrılması için gerekli bir ürün olduğunun mesajını vermektedir.

KEŞFET DÜNYAYI

Sözel göstergeleri sınırlı olan bu reklamda, parfüm ismi sembolik anlam taşır. Altında yatan anlam yine sadece bir parfüm olmadığını göstermek içindir. “Kenzo World” ismindeki “World” kelimesi, özgürlük ve keşif temalarını vurgulamak içindir. Ürünün tasarımı ve ismi de bir araya gelince, dünya görüşü anlamı sunmaktadır.

ANAHTARLAR

Reklamın görsel göstergeleri oldukça geniş bir yelpaze sunar. Bu göstergeler, reklamın anlamlandırılmasını sağlayan anahtar noktalardır:

  • Gözle birleşen bakışlar: Qualley’in gözleriyle birleşen devasa tek göz imgesi, farkındalığın ve özgürlüğün kapısıdır. Bu göz, içsel keşfini tamamlamış özgürleşmiş bireyin içinde bulunduğu ruh halini temsil etmektedir. Göz imgesi bakış açısı anlamına da gelmektedir.
  • Dans hareketleri: Karakterin keşif yolculuğundaki arayışını ve parfümün ona kattığı özgürlük ile yaşadığı korkusuzluğu temsil etmektedir.
  • Mekanlar ve yıkım: Bir mekândan diğer mekâna geçilmesi, sabit bir noktada kalınmaması ve değişim yaşanırken mekânın yıkımı toplumsal normları, baskıları ve toplumun isteklerine karşı çıkarak kendi yolunu bulabilmeyi betimlemektedir.
  • Müzik ve renkler: Müzikle beraber ritmik şekilde hareket eden karakterimiz, değişen mekanlarla birlikte izleyicide heyecan unsuru yaratırken; kullanılan renkler, parfümün yaratmayı vadettiği duygusal ve enerjik havayı vurgular. Örneğin, karakterin giydiği yeşil elbise; yeniliği, umudu, gençleşmeyi ve yeniden canlanmayı çağrıştırmaktadır.

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA OLMAK

Reklamda parfüm, fiziksel bir koku olmaktan daha fazlası olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Anlatılan içsel dönüşüm, görsel öğelerdeki sembolizm ile bireysel özgürlük, kendini ifade etme ve kimlik bulma temaları arasında bir köprü görevi görmektedir.

Kenzo’nun bu reklamdaki yaratmak istediği ideolojik yaklaşımı, tüketicilerine cesur, özgür ve modern bireyler olmalarını aşılamak üzerine kurulmuştur. Bireysel özgürlüğü temel alarak, normlara karşı çıkmaktadır.

POSTMODERN DÖNEMDE ÖZGÜNLÜK

2016 yılında yayınlanan bu reklam, postmodern dönemde insanların artan sosyal medya kullanımıyla birlikte kendi özgün kişisel özelliklerini yavaş yavaş kaybettikleri bir zamanda çekilmiştir. Bu yüzden, reklamın yaratmak istediği özgürlük, özgünlük, toplumsal normlara karşı çıkarak kimliğini bulma mesajları, toplumun içinde bulunduğu sıkışmış kalıplardan kurtulmaya çalışmanın önemini de vurgular.

Kenzo World, geleneksel parfüm reklamlarının ötesine geçerek enerjik, cesur ve modern bir dil kullanmıştır. Hitap ettiği kitleyi genç tutmuş; kullandığı semboller, müzik ve görsel öğelerle markanın özgünlüğünü vurgularken bireyin toplumda kendini bulma çabasını anlatmış, buna feminist bir bakış açısı da katarak kültürel mesajı yüksek, dikkatleri üstüne çeken bir reklam filmiyle kendini tanıtmıştır.

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.