Lepidochelys
Kempii
Gündüz yuvalarım, tüm deniz kaplumbağaları arasında, nesli en fazla tehlike altında olan tür olarak bilinirim. En çok Meksika Körfezinde yuvalamayı tercih ederim. Bilinen en küçük deniz kaplumbağası türü olduğumu söylerler. ‘Arribada’ adı verilen toplu yuvalamanın görüldüğü türüm. Yavrularım ise gündüz yuvadan çıkarlar.
Eretmochelys
Imbricata
Lakabım: Atmaca Gagalı Deniz Kaplumbağası. Neslim, kritik olarak tehlike altında sayılıyor. Umman, Kuzey Avustralya sahilleri yuvalamak için tercih ettiğim alanlardır. Bununla birlikte beni Amerika’da görebilirsiniz. Denizdeki sürüngenler ve mercanlar üzerinde beslenirim. Sağlıklı mercan resifleri için önemliyimdir. Ağırlığım 150 kg’a kadar çıkabilir.
Caretta
Caretta
Fiziksel özelliklerim; sırt tarafımın kahverengi veya kırmızı, alt tarafımın ise açık sarı renkte olmasıdır. Karaya sadece yumurtlamak için çıkarım. Ortalama 100-120 yıl yaşarım. Oksijen ihtiyacımı da su yüzeyine çıkarak karşılarım. Ancak suyun içinde de yaşayabilirim. En çok tercih ettiğim yumurtlama bölgelerim: Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek; Anamur, Köyceğiz ve Dalyan sahilidir.
Chelonia
Mydas
Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıyım. Ağırlığım 200 kg’a kadar ulaşabilir. 1-1,5 metre kadar uzunluğa erişebilirim. Sert kabuklu kaplumbağalar arasında en büyük olanı olarak bilinirim. Yaşamak için Tropik, Tropik altı ve bazı ılıman denizleri tercih ediyorum. Sırtımda gri kahverengi üzerine sarımsı lekeler vardır, kabuğum ise beyazımsı sarı olur.
Lepidochelys
Olivacea
Adımı, H.N Ridley FRS’den ve zeytinin yeşil renginden aldım. Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarında görülürüm. Kuzeybatı popülasyonumun 1970’lerden bu yana %80 azaldığı düşünülüyor. Diğer bölgelerde daha stabil sayılabilecek bir popülasyonum vardır. Yine de tehlike altında olan türler arasındayım. En büyük düşmanlarım trol avcılarıdır.
Dermochelys
Coriacea
Deri sırtlı kaplumbağa olarak da bilinirim. Boyutlarım 2 metreye kadar ulaşabilir. Ağırlığım 600 kg’a kadar çıkabilir. Bana yaşayan en büyük kaplumbağa da diyebilirsiniz. Tüm tropikal ve tropik altı okyanuslarda beni bulabilirsiniz. Dermochelys cinsi ve Dermochelyiade familyası içinde varlığını sürdüren tek türüm.
Natator
Depressus
Yassı sırtlı deniz kaplumbağası olarak bilinirim. Avustralya’da yaşarım. Gelişimimi tamamladığımda, sırt kabuğum 90cm uzunluğunu bulabilir. Beslenmek için Endonezya ve Papua Yeni Gine açıklarını tercih ederim. Yuvalamak için ise Avustralya’yı tercih ederim. Yengeç Adası, Büyük Set Resifi’nin Güney Adaları, Avustralya ana karasındaki kumsallar, Gladstone’un kuzeyinde, kıyı açıklarında bulunan adalar gibi yerler üremek için seçtiğim yerlerdir.
Deniz Kaplumbağalarının
Evrilme Süreci
Kaplumbağalar, Testudines takımını oluşturan karada ve suda yaşayan hayvanlara verilen genel isimdir. kaplumbağalar, diğer sürüngenler ve hatta dört üyeliler (tetrapodlar) içinde, Korunma amaçlı ve saklanmak için kullanabilecekleri, kemikten oluşan deriyle veya keratin plakalarla kaplı eşsiz bir kabuğa sahiptir. Deri sırtlı deniz kaplumbağası gibi az sayıda türde kabuk deriyle kaplı olsa da, günümüzde bulunan türlerin neredeyse tamamında keratinle kaplı bir kabuk bulunur.
Kaplumbağaları Tehdit Eden Unsurlar
100 milyon yıldan fazla bir süredir dünyanın okyanuslarında kilometreler kat eden deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip. Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri, bu eski denizcilerin yaşama şansını azaltıyor.
Tesadüfi Avcılık
Deniz kaplumbağaları sürüngendir. Nefes almak için yüzeye çıkamadıklarında boğulurlar. Dünyada her sene binlerce deniz kaplumbağası balık ağlarına, uzun mesafeli oltalara, trol ağlarına yakalanarak ölmektedir.
Denizel-Karasal Kirlilik
Deniz kaplumbağaları, denizde yüzen plastik malzemeleri deniz anası sanıp yediği için boğulabilirler. Denize atılan ağların, deniz kaplumbağalarına dolanması sonucu boğulmalarına ve beslenemeyecek/yüzemeyecek hale gelmelerine sebep olabilir. Kumsaldaki çöpler, yumurtadan çıkan deniz kaplumbağalarının denize ulaşmalarını engelleyebilir.
Doğal Predasyon
Deniz kaplumbağaları, yetişkinliğe erişme sürecindeki yüksek ölüm oranını toparlamak için her yumurtlama döneminde (bazen bir sezon içinde birden fazla kez) bir seferde 150’den fazla yumurtayı yuvaya bırakır. Deniz kaplumbağası ve yırtıcılar arasındaki ince denge, insanların müdahalesiyle veya yırtıcıların artmasıyla deniz kaplumbağalarının aleyhine dönebilir.
İklim Değişikliği
Değişen iklimler ve küresel ısınma, deniz kaplumbağası popülasyonunu ciddi şekilde etkileyebilir. Deniz kaplumbağalarının cinsiyeti sıcaklığa bağlı olduğu için küresel sıcaklıklardaki artış, yuvadan çıkacak erkek-dişi oranını tamamen değiştirebilir ve türün nüfusunda tutarsızlıklara yol açabilir.
Yorumunuzu Yayınlayın