Karma, evrensel bir neden-sonuç yasası olarak birçok spiritüel gelenekte önemli bir yer tutar. Bu kavram bireyin eylemlerinin bir sonucu olduğunu savunur. Günümüz popüler kültüründe de sıkça duyduğumuz ‘‘karma’’ nedir? Birey bunu kendi hayatında nasıl deneyimler? Derinlemesine inceleyeceğiz.

KARMA NEDİR?

Karma, Sanskritçe’de ‘‘eylem’’ veya ‘‘fiil’’ anlamına denk gelir. Basit tanımıyla bireyin yaptığı her eylemin, düşüncenin veya niyetin bir sonucu olduğuna inanılır. Bu yasa fiziksel, ruhsal ve zihinsel düzeyde işler. Karma yasası evrendeki her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu fikrine dayanır. Eylemlerimizin bizi ve bizim çevremizi nasıl etkilediği ile ilgilidir.

FARKLI SPİRİTÜEL GELENEKLERDE KARMA

Karma, spiritüel geleneklerde sıklıkla işlenir. Hinduizm’de samsara ‘‘reenkarnasyon döngüsü’’ ile yakından bağlantılı olup bireyin mevcut yaşamı, önceki yaşamındaki eylemlerin bir sonucu olduğunu ifade eder. Moksha (kurtuluş) ise karma döngüsünü kırmayı, kurtulmayı amaçlar. Budizm’de ise bir eylemin niyetiyle değerlendirilir. Doğru niyet ile hareket eden birey, pozitif karma ile karşılaşırken kötü bir niyette olan kişi negatif bir karma yaratır. Nirvana’ya ulaşmak karmayı dengelemekle mümkündür. Jainizm’de karma fiziksel bir şekilde ele alınır. Ruhun üzerine yapışan bir madde olarak görülür ve birey etik bir yaşam sürerek bunu temizleyebilir. Son olarak da Batı Ezoterizmi düşünce sisteminde karma ‘‘ne ekersen onu biçersin’’ ilkesiyle ilerler. Modern spiritüel akımlarda bireyin eylemlerinin bu yaşamında sonuçlarını deneyimleyeceğine inanılır.

KARMA YASASINI HAYATA UYGULAMAK

Karma yasası sadece bir teorik kavram değil, bireyin gündelik hayatında da sıklıkla karşılaştığı ve uygulayabildiği bir pratiktir. Düşüncelerimizin ve eylemlerimizin başkalarının üzerindeki iyi veya kötü etkisini bir zaman sonra kendi hayatımızda karşılığını görürüz. Hayatta karşılaştığımız bazı sorunların aslında kendi karmamızın sonucu olduğunu bilmemiz gerekir. Bunlar, diğer spiritüel geleneklerde de söylendiği gibi belki geçmiş yaşamdaki kendimizden, belki de bu yaşamdaki aile büyüklerinden gelen karmalardır. Sorunlarımızın bir kişi kaynaklı gerçekleştiği senaryolarda ise, o kişi size olan negatif etkiden dolayı kendi yaşamında negatif karma ile karşılaşacaktır.

KARMAYA GÜVEN

Görüş ve düşünceleriniz, spiritüel anlamlarla aynı olmayabilir. Karmanın karşılığı, birçok dini değerde veya düşünce sistemlerinde farklı görülebilir. Karma aslında kısaca ‘eden bulur’, ‘ne ekersek onu biçeriz’ deyimleriyle aynı mantıktadır. Evrenin, hayatın, yaşamın veya inandığınız her ne ise, bir adalet sistemi vardır. İyi niyet, eyleme dökülen iyilikler, başkalarına sevgiyle ve iyilikle olan yaklaşım, size her zaman pozitif geri dönüş sağlar. O yüzden karma sadece bir şans veya kader yasası değil, bilinçli bir şekilde yaşamamız için bize rehberlik eden bir öğretidir. Farklı geleneklerde farklı yorumlanıyor olsa da mesaj aynıdır: Evrenin adaletine güven ve iyilikle hareket et!

KAYNAKÇA

  • Blavatsky, Helena P. The Secret Doctrine: The Synthesis of Science, Religion, and Philosophy. Theosophical Publishing Society, 1888.
  • Easwaran, Eknath. The Bhagavad Gita for Daily Living: A Verse-by-Verse Commentary. Nilgiri Press, 2007.
  • Jaini, Padmanabh S. The Jaina Path of Purification. Motilal Banarsidass, 1998.
  • Mitchell, Stephen. Buddhism: Introducing the Buddhist Experience. Oxford University Press, 2013.
  • Radhakrishnan, Sarvepalli. Indian Philosophy, Volume 1. Oxford University Press, 2008.
  • Rahula, Walpola. What the Buddha Taught. Grove Press, 1974.
  • Stevenson, Ian. Twenty Cases Suggestive of Reincarnation. University of Virginia Press, 1974.
Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.