Yerel Tohumu Korumaya Çalışan Bir Tarım Emekçisinin Öyküsü

Faina Eskişehir’in Kozkayı Köyünde yerel tohumu korumaya ve çoğaltmaya çalışan bir çiftçi ve aktivisttir. 63 dönümlük arazide yerel tohumlarla doğal üretim yapmaktadır.  Nohut ve buğday çeşitleri, mercimek, grecka, yulaf, arpa, çavdar, fasulye, barbunya ve sebze yetiştirirken aynı zamanda organik yumurta ve kanatlı eti de üretmektedir. Arıcılığa 32 kovanla 2020’de başlamış olan Faina, sömürüsüz üretimin mümkün olduğunu savunurken bunu eylemleriyle kanıtlayan bir genç üreticidir. Anadolu Üniversitesi Arkeoloji lisans mezunu ve AÖF İktisat lisans mezunu olan Faina, yerel tohumu korumak ve organik tarım yapmak için tez aşamasında olduğu Arkeoloji yüksek lisans sürecini yarıda bırakmış, şu an AÖF Tarım bölümünde okumaktadır. Gerçek ismi Münevver Kepenek olan Faina, okuduğu Kardan Kız adlı romanın baş karakterinden etkilenip ismini karakterin ismi olan Faina olarak değiştirmiştir. Faina bu süreci şöyle anlatmaktadır, “Faina, beş altı yaşlarında küçük sarı sarı saçlı Alaska’da bir mağarada kendi başına yaşayıp bir tilki ile arkadaşlık edip doğa şartlarında hayatta kalacak donanıma ve güce sahip bir çocuk, onda kendimi buldum. Ayrıca Faina ismi, güneş batarken gökyüzünde oluşan mor pembe kızıl renkler anlamına geliyor.”

Yaptığı İşler: Yerel Tohum

Faina kendi yaptığı serasında yerel tohum filizlendiriyor. Ürettiği tohumlardan elde ettiği tüm ürünleri satmıyor. Bazı ürünlerin sadece ailesine yetecek kadar üretimini yapıyor. Buradaki asıl amacı yerel tohumu korumak, çoğaltmak ve insanlarla paylaşmak.

Faina’nın yerel tohumdan yetişen buğday tarlası: buradan elde ettiği ürünü öncelikle kendi tüketimi ve tavuklarının organik beslenmesi için kullanıyor. Fazlasını un ve bulgur olarak işleyip satıyor.

Sarı nohuta göre daha az bilinen kara nohutu Faina bu yıl ikinci kez ekiyor. Kara nohutun protein değeri ve lif miktarının sarı nohuta göre daha fazla olduğunu bildiriyor.

Faina, her tohumun ismini not ederek özenle ekip gelişimini gözlemliyor.

Yaptığı İşler: Yumurtacılık

Geniş bir yaşam alanına sahip olan Faina’nın tavukları, organik besleniyorlar ve evin çevresinde rahatça dolaşabiliyorlar.

Faina’nın tavuklarına yedirdiği yemin içeriği, tamamı organik ve yerel tohumdan üretilmiş, aspir, keten, mısır, arpa yulaf, yağlık aycekirdeği ve üç dört çeşit yerel buğdaydan oluşuyor.

Faina’nın organik yumurtaları. Fotoğrafın arka planında ise civciv çıkartmak için kuluçkaya yatmış tavuklar görünüyor.

Faina, tavuklar dışında; ördekler, kazlar, bıldırcınlar, ve hindiler de besliyor.

Yaptığı İşler: Arıcılık

Eski kovanlara bakım yaparak arılar için hazırlıyor.

Faina hep zor olduğunu düşündüğü arıcılığa 32 kovanla bu yıl başladığını bildiriyor.

Faina’ya arıcılık eğitimini uzun yıllardır bu işle uğraşan dayısı Mehmet Ali Karapınar veriyor.

Faina ve dayısı, arıların da hakkını gözeten adil bir üretim için çalışıyorlar.

Yaptığı İşler: Gündelik İşler

Fide dikmek için toprağı hazırlarken…

Su yolu açarken…

Yaptığı İşler: Sosyal Medya

Faina boş kaldığı zamanlarda ürünlerini ve amaçlarını sosyal medya üzerinden duyuruyor. Böylece çok daha fazla insanda yerel tohum bilinci ve hassasiyeti yaratmayı hedeflediğini söylüyor.

Covid – 19 döneminde online canlı yayınlara da katılan Faina, bu yayınlarda yerel tohum ve sürdürülebilir tohum ile herkesin beslenebileceğini, endüstriyel üretime gerek olmadığını vurguluyor.

Yaptığı İşler: Teslimat

Faina, Covid – 19 öncesi yumurta, nohut ve mısır, sebze, un gibi ürünlerini belediyelerin kurduğu üretici pazarlarında satıyordu. Bu günlerde kendi aracıyla evlere servis yoluyla hizmet veriyor.

Teslimatları sosyal mesafe kuralına uyarak gerçekleştiriyor.

Faina bu dönemde birçok problemle karşılaşıyor; park yeri sorunu, kırılan yumurtalar vb. Tüm bu sorunlar Faina’ya ürün ve zaman kaybettiriyor, üstelik dağıtım sırasında sağlığı da risk altına giriyor.

Şehir dışına da yumurta gönderen Faina, ürünlerini kargoya vermeden önce hassasiyetle paketliyor.

Yakın Çevre: Destekçileri ve Köyden Kareler

Faina, dayısı Mehmet Ali Bey ve kız kardeşi Nilgün Hanım bahçenin zarar görmüş tel örgülerini tamir ederken…

Faina’nın annesi Ayşe Hanım, kısa bir dinlenme sırasında…

Faina’nın yeğeni Öykü ve peşlerini hiç bırakmayan dostları hindi…

Köydeki yapılar eski ve mütevazı görünümleriyle dikkat çekiyor.

Tıpkı esinlendiği kitap karakteri gibi dirençli olan Faina, Alaska’nın soğuğu yerine tüketim toplumunun yıkıcılığına direniyor.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi
İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Programı
İLT 664 İletişim Uygulamaları Dersi
Fotoğrafçılık Atölyesi

Bu içeriğin her türlü sorumluluğu ve hakları, yazar(lar)ına aittir.
Bu içerik, Temsil.org editör ekibinin ve bu sitedeki diğer içerik üreticilerinin görüşlerini yansıtmaz.