The Post filmi; basın ve ifade özgürlüğüne olan vurgusu, gazetecilik mesleğine ve demokratik değerlere verdiği önem açısından büyük bir öneme sahiptir. Film vizyona 2019 yılında girmiştir. Ayrıca basının özgürce haber yapabilmesi için hükümetin bu hakları korumakla yükümlü olduğu gerçeğine de dikkat çekmektedir. “The Post” filmindeki olaylar, 1971 yılında gerçekleştiği için Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nın Birinci Değişikliğinin gazetecilik mesleği için ne kadar önemli olduğunu da hatırlatır.
Ana Konu
Filmin yaşanılan olaylardan ve gerçek kişilerden yola çıkarak hikâyeyi kurması; akılda kalıcılığını, duygulara seslenmesini olanaklı kılmıştır.The Post filminin ana konusu, gazetecilik ve basın özgürlüğüdür. Film, gazetecilerin, hükümetin gizli belgelerini yayınlama kararı vermesiyle birlikte ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi temel insan haklarına odaklanır. Kamu yararı, kamunun haber alma hakkı gibi temel haklara vurgu yapması açısından oldukça önemlidir. Basın ve hükümet görevlilerinin yakın ilişkiler içinde olması, etik ve tarafsızlık açısından bazı sorunları ortaya çıkarmaktadır.
Filmde bu durum ‘kamuoyunun doğru haber almasını mı sağlamalıyız?’ yoksa ‘ekonomik çıkarlar için görmezden mi gelmeliyiz?’ ikilemini izleyiciye sık sık sormaktadır. Nitekim filmdeki gazeteciler etik ve basın ilkelerinden yana olmuşlardır. Bu her anlamda zor bir süreçtir. Çünkü beraberinde; ceza ve kısıtlamaları getirmektedir.
Karakterler
Filmde göze çarpan iki karakter vardır. Bunlar; Katharine Graham ve Ben Bradlee’dir.
Katharine Graham, Washington Post gazetesinin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak tasvir edilmiştir. Meryl Streep tarafından canlandırılan Graham’ın o dönemde oldukça nadir görülen bir pozisyonda yani yönetici poziyonunda yer alması alışılagelmemiş bir durumdur. Karakter, filmde, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konularına odaklanarak, gazetenin yayın kararlarını yönetme sürecinde kendisine güveninin artması ve kendi gücünün farkına varmasıyla birlikte karakter gelişimini tamamlar. Bu bir yandan toplumsal cinsiyet rollerinin de yeniden şekillenmesine örnek teşkil etmektedir.
Ben Bradlee
Ben Bradlee, gazetenin editörü olarak, Tom Hanks tarafından canlandırılmıştır. Karakter, gazetenin yayın politikalarına olan bağlılığı ve ifade özgürlüğüne olan inancı nedeniyle öne çıkar. Bradlee, karakterinin kararlılığı ve tutkusuyla, gazetenin Pentagon Papers’ı yayınlama kararını almasında büyük rol oynar. Katharine’in karakter gelişimini tamamlamasında kilit rollerden birindedir. Cesaretlendiren, haklının ve halkın yanında duran bir karakter yapısına sahiptir.
Sonuç
Film o dönemde bir kadının medya sektörü gibi “cam tavan” kısıtlamasının sıkça yaşandığı bir sektörde yükselmenin zor olduğunu göstermiştir. Fakat bu zorluk; vazgeçmeye, cesaretin kırılmasına mahal vermemelidir.
Yorumunuzu Yayınlayın