Özellikle içinde bulunduğumuz son birkaç ayda sürekli gündeme gelen ancak bir türlü sınırları çizilemeyen bir konu hayvanları koruma. Yalnızca sınırlarının belirsizliği değil, başta sokak hayvanları olmak üzere bütün hayvanların korunması için oldukça yetersiz kalınıyor. Peki yaşama hakları olmak üzere biz onların hayatlarının “güvenceye” alındığı bu kanunun son düzenlemeleriyle ilgili ne kadar bilgiliye sahibiz?
1.
Zira HKK m. 14/l’ye göre “Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak” maddesindeki “tehlike arz eden hayvan” ibaresinin kapsamını biliyor musunuz?
Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkları tehlikelı ırk kategorisine giriyor.
2.
Tehlikeli ırklara getirilen kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 6 ay içinde kısırlaştırma zorunluluğu ve belgesiz, ağızlıksız, tasmasız dolaştırma yasağından sonra tehlikeli ırk sahiplerinin köpeklerini panikle köpeklerini sokağa atmışlardı. Ev hayvanını terk etme fiilinin cezası biliyor musunuz?
2 bin lira idari para cezası bulunmaktadır.
Kanunun 6. Maddesi gereğince “ Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.”
Bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.
5.
Kanunun 10. Maddesine göre “Evcil hayvan satışı yapılan yerlerde kedi ve köpek satışı yasaklandı.”
Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulamaz, ancak buralarda Bakanlıkça izin verilen ev hayvanı üretim yerlerindeki kedi ve köpeklerin satışı yapılabilir. BU MADDE YAYIMDAN 1 YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Yorumunuzu Yayınlayın