İklim değişikliği, buzulların erimesi ve yanlış avlanma nedeniyle 100 yıl içinde nesillerinin tükenebileceği öngörülen kutup ayıları, bulundukları ortamdan ziyade insanoğlunun dünya üzerinde yaratmış olduğu sorunlardan dolayı büyük bir yaşam mücadelesi vermektelerdir. Bu sevimli dostlarımız, mücadelelerinde ne gibi fonksiyonlara sahipler, gelin kutup ayılarının 10 özelliğine bakarak görelim.
Muhteşem Avcılar
En hassas duyu organları olan burunları, 35 kilometre ile 40 kilometre arasına kadar koku alabilir ve av takibi yapabilir. Bu oran ortalama bir insanın koku alma duyusunun 2100 katına tekabül eder.
Ne yazık ki kara sınırları içinde tek avcıları insanlardır.
Özel Gözlere Sahipler
Etraf beyazlar içinde kaplıyken gözlerimiz sürekli kamaştığı için onları sıkıca kısar ya da açıp kapama ihtiyacı duyarız. Fakat kutup ayılarının UV ışınlarını azaltan üçüncü bir göz kapağına sahip olmaları onların avlanmaları ve bulundukları ortamda daha hareket edebilmelerini sağlıyor.
İz Sürme Ustaları
Yalnızca avlayacakları hayvanların değil kendi türdeşlerinin de izini sürerek bir nevi iletişim kurabiliyorlar. Adım attıkları yere kokularını bırakan kutup ayıları, sürünün geri kalanına “ben buradaydım” mesajı verip toplanmayı sağlayabiliyor.
Sandığımız Gibi Beyaz Değiller!
Aslında kutup ayılarının burnu ve derisi siyahtır. Bunun yanında beyaz olarak gördüğümüz postu yarı saydam bir özellik taşımaktadır. İyi bir kamuflaj özelliği sağlayan bu post ayrıca soğuğa karşı korumada da bir nevi özel olarak tasarlanmıştır. Post yenilenmek için diğer hayvanlar gibi tüy dökmez, mor ötesi ışınları emer ve sıcağı korur. Ayrıca bu post kutup ayısının kızılötesi mercekler tarafından görülmesini engeller. Kızılötesi mercekler ile bakıldığında kutup ayısının sadece burnu ve verdiği nefes görülür.
Beslenme Şekilleri
Ayıgiller familyasının en yırtıcısı olan kutup ayılarının besini daha çok deniz canlıları olsa da kara canlılarından ren geyiği, kanada geyiği ve misk öküzü, kutup ayılarının besinleri arasında önemli yer tutmaktadır. Favori besinleri ise fok balıklarıdır. Fok balıklarından aldıkları yağ ve yüksek protein değerleri ile hem enerjilerini hem de vücut ısılarını sağlama alırlar. Bunların yanında yengeç başta olmak üzere birkaç kabuklu deniz canlısı da besinleri arasında yer alır.
Tabiatın Örnek Anneleri: Kutup Ayıları
Dişi kutup ayıları yavrusunu büyütmek için hamilelik boyunca ortalama 200 kilogramın üzerinde kilo alır. Aldığı bu ağırlık, yavrusunun ağırlığından oldukça fazladır fakat hamilelik sürecinde yattığı kış uykusu benzeri uyku sebebiyle yavrusu ve kendi besin ihtiyacını vücudunda depoladığı bu besinlerden karşılar. Eğer bu besin ihtiyacını karşılayamazsa ne yazık ki vücudundaki fonksiyonlar, enerji ihtiyacını karşılamak için karnındaki yavruyu emerek onu yok eder. Doğumdan iki buçuk yıl sonrasına kadar ise anne kutup ayısı yavrusunu emzirir ve doğal ortamına adapte olmasını sağlar.
Erkek kutup ayıları ise ilişki yaşadıktan sonra dişiyi terk eder.
Olimpiyat Yüzücüleri
Besinlerinin birçoğunu deniz canlılarından karşılaması sebebiyle evrimleri süresince oldukça iyi birer yüzücü olarak tasarlanmışlardır. Pençelerinin arasında, ördeklerde de bulunan, perdemsi yapı sayesinde hem cüsselerine göre oldukça hızlı hem de uzun süre yüzebilirler. Bugüne kadar kayıt altına alınmış en uzun süre yüzen kutup ayısı 9 gün boyunca hiç durmadan 687 kilometre yüzmüştür.
Ayıların En Büyüğü
Doğduklarında erkek kutup ayılarının ağırlıkları 50 kilo ve uzunlukları yalnızca 30 santimetreyken, yetişkin bir kutup ayısının ağırlığı 700 kilograma kadar çıkabilir ve 3 metreye kadar boy uzunluğuna erişebilir. Dişi kutup ayıları ise bu fiziksel özelliklerin yarısına kadar ulaşabilir. Kutup ayısıyla karşılaştırılabilecek büyüklükte olan tek ayı türü ”kodiak” ayısıdır. Fakat en gelişmiş kodiak ayısı bile kutup ayısının büyüklüğüne erişemez.
Atletik Yapıya Sahipler
Diğer ayı türlerine göre nispeten daha atletik ve hızlı bir yapıya sahiplerdir. Saatte ortalama 40 kilometre hıza ulaşarak bir ren geyiğini yakalayabilirler. Vücutları tıknaz olmadığından daha esnek bir yapıdalardır. Ayrıca ayıgiller familyası içerisinde en uzun boy ve boyun yapısına sahiplerdir.
Suya İhtiyaçları Yoktur
Karla kaplı ortamda su ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabileceklerini düşünürüz fakat durum bunun tam tersidir. İçme sularının büyük bir çoğunluğu donmuş veya buzlar altında kaldığı için kutup ayıları içme suyuna ulaşım konusunda büyük ölçüde zorlanır. Ama bu durum kutup ayıları için üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Çünkü. vücutları gerçekleştirdiği yağ yakımı sırasında gerekli olan H2O’yu üreterek suya ihtiyaç duymalarını engeller ve hayatlarını idame ettirmelerini sağlar.
Yorumunuzu Yayınlayın