Wattpad uygulamasından okuduğum dijital bir hikaye ile okuduğum basılı kitaplar arasındaki okuma deneyimimi karşılaştırdım. İyi okumalar!
WATTPAD DÜNYASI
Öncelikle tekrar Wattpad indirmek ve okumak beni ortaokul yıllarıma götürdü ve kendimi gerçekten bir okur olarak büyümüş hissettim. O yıllarda wattpad hikayeleri okurken yansıtılan samimi dilin şu an benim için çok anlamsız olduğunu fark ettim diyebilirim.
Wattpad uygulamasında karşıma çıkan Deli Mavi adlı hikâyeden biraz bahsetmek istiyorum. Hikâye bir aşk hikayesi, denizin ortasında bir gemide geçiyor. Aşçı bir adam ve gezmeyi seven bir kadının birbirlerine olan tatlı sert ilgisi sonradan aşka evriliyor.
EDEBİ DİLİN AYRICALIĞI NEDİR?
Hikayenin dilinde oldukça samimi ve senli benli bir dil mevcut. Yazar okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi yazmış hikayesini. Bu aslında çok tatlı ve samimi görünse de edebi dilin yok olmasını sağlamış gibi geldi bana. Çünkü yazar sosyal medya dilini oldukça sık kullanmış. Karakterlerin ara sıra okuyucuyla sohbet ediyormuş halinden çıkıp gerçek hayata dönmesini karıştırmış.
Bu da edebi bir metin olmasını oldukça engelliyor denebilir. Öte yandan telefon, tablet vs. gibi dijital ekranlardan okumak ise sanki sosyal medyada geziyormuş gibi ya da arkadaşımızla mesajlaşıyormuş gibi bir his veriyor, bu durum da yine edebi bir metin olmasını engelliyor ya da başka bir deyişle yeni nesil bir edebi metin olarak karşımıza çıkarıyor hikayeyi.
DİJİTAL OKUMA BAZEN ZEVKLİ DE OLABİLİR
Dijital bir hikâye olmasının avantajı olarak Wattpad uygulaması paragrafların yanına “Tepki ver” butonu ekleyerek okuduğumuz paragrafların bize hissettirdiklerini gif veya emoji yardımıyla yansıtmamızı sağlıyor. Şahsi olarak bu çok hoşuma giden bir durum oldu çünkü, elimize aldığımız kitapları okurken bunu yapmak için yanına not almamız gerekiyor ve her zaman bu olanakları sağlayamıyoruz.
Kalem ve kağıdın olmadığı dönemlerde ortaya çıksa bir buluş olacak olan bir durum şu an sadece okumaya zevk veren bir yenilik olarak karşımızda. Başka bir dijital hikayecilik olanağı olarak kaldığımız yeri hatırlatan bildirim verilmesi, kitabı uygulamanın kütüphaneye ekle kısmından kolayca bulup tek dokunuşla kaldığımız yere gitmemiz de büyük rahatlık oluyor. Bunu basılan normal kitaplarda okurken ayracı düşürmemiz, kaldığımız cümleyi unutmamız sonucu bazen es geçebiliyoruz. Bu da bir okur olarak oldukça tat kaçıran bir durum.
ESKİ NESİL OKUMA
Eski nesil okuma şekliyle okuyup bitirdiğim” Nevin Yıldız- Dünyanın Kustuğu Yer “kitabı Wattpad uygulamasında okuduğum hikayeye yönelik dil açısından oldukça edebi ve samimi. Bu ikisini bir araya getirmek eski nesil kitaplarda daha başarılı yorumunu yapabiliyorum o yüzden rahatlıkla. Aynı zamanda alıştığımız için ya da öğretilen bu olduğu için, kitap okuma denince akla kalın bir kapak ve kâğıttan sayfalar geliyor, dijital bir ekran değil. Bu yüzden eski nesil kitap okuma bana daha çok kitap okuyormuşum hissi veriyor.
KAĞIT KOKUSU
Yazarlar açısından bakacak olursak ise Wattpad ortamındaki yazarların çoğunlukla z kuşağına ait olduğu aşikar. Bu durum eski nesil yazarlara nazaran daha az nitelikli yazarlar olması demek. Çünkü dijital romanlar, edebi bir yatkınlıktan ziyade günümüz gözlemleri ve popülarite ile oluşan romanlar. Kitap okuma deneyimlerim arasında bu teknolojik ve eski nesil kitap okumanın farkını en sık hatırlatan şey ise kâğıt kokusu oldu.
Bu koku çoğu zaman bana huzur veren bir koku fakat bunu bir ekrandan almam mümkün değil, ya da kitapçılarda gezmek alacağım kitabı elime aldığımda onu benimsemek de buna eklenebilir. Bir kitabı okumadan önce onu seçmek benim için okurken keyif almanın yarısını ön izliyor. Bunu dijital olarak sağlayamadığım için belki de önyargı ile yaklaştım o dijital hikâyeye.
Yorumunuzu Yayınlayın